Üzemeltető: Blogger.
2011. február 3., csütörtök

postheadericon PRC készítés házilag 10.rész - .prc8 - Képek kezelése

PRC készítés 8.

Képek kezelése

Aki úgy gondolja, hogy egy képekkel gazdagon díszített albumot vagy esetleg egy képregényt konvertálna PRC formátumba, az nagyot fog csalódni. A Mobipocket PRC képkezelése gyakorlatilag csak a legalapvetőbb beállításokra alkalmas. Ennek oka egyrészt a változatos képernyőméretekre optimalizált "reflow" képesség, ami nem barátja az előre csinosan beállított laptükröknek, másrészt a mobil eszközök korlátozott kijelzőméretei, amelyek örvendetesen híznak, de azért még néhányszáz pixeles szélességnél több nem gyakran áll rendelkezésére az olvasónak. Ennek az összefoglalónak tehát az a célja, hogy a legtöbbet hozzuk ki a szövegközi képekből a Mobipocket képességei ismeretében.

A lehetőségeket maradéktalanul kihasználó jó minőségű beillesztett képekhez az alábbi néhány általános szabályt érdemes betartani:


A jelenlegi Kindle firmware-ek nem kezelik jól a GIF-et, helyette JPG-t lehet használni, abból viszont 128kb-est.
1. A Mobipocket csak a GIF és (az utolsó olvasóprogramok esetén) a JPG képformátumot tudja használni. Minden egyéb szövegbe illesztett képet ezekre a formátumokra kell konvertálnod legkésőbb a PRC készítése előtt a köztes HTML felkészítésekor.
2. A beillesztett JPG képeknél a szürkeskálás formátumot az 5.3-as mobil olvasóprogramok egy része nem jeleníti meg. JPG esetében tehát csak az RGB truecolor változat a megfelelő.
3. Egy régi szabványból visszamaradt a PRC formátumban egy korlátozó elem. A PRC-be csomagolt objektumok nem lehetnek nagyobbak, mint a szegmensekre bontott PRC-konténerfájl egy 64000 byte-os szegmense. Azaz ha a bekonvertálandó kép mérete meghaladja ezt a méretet, akkor valami brutál tömörítéssel a Creator fogja ezt visszanyesni. A végeredménnyel biztosan nem leszel elégedett, úgyhogy javasolt a publikációs csomag képeit magadnak átnézni és az alább ismertetett trükkökkel 64000 byte-nál kisebbre konvertálni.
4. A Creator a köztes HTML készítésekor 96dpi-re konvertálja a képeket, ha kell, ha nem. Ezt viszont úgy teszi, hogy gyakorlatilag a kép pixeles méreteit növeli vagy csökkenti. Itt az utóbbival van a baj, ha már az eredeti sem volt valami olvasható (pl. egy térkép), akkor a képpontok számának csökkentése tönkrevágja az egészet. Ügyelj tehát arra, hogy a bekonvertálandó DOC fájl képei 96dpi-sek legyenek, akkor a Creator nem fogja megváltoztatni azokat.
5. A képfájlok és a főszöveget tartalmazó HTML között természetesen szoros kapcsolat van. Ha tehát a képekkel való munka során azokat áthelyezed, átkonvertálod, vagy átnevezed, akkor ne felejtsd el a rámutató <img...> képhivatkozásokban is aktualizálni a képfájl elérését. Ilyen beavatkozások után mindig ellenőrizd egy böngészőprogrammal, hogy tényleg betöltődnek a képeid a szöveggel együtt.

Alapvetően két okból kerülhet kép egy PRC szövegbe: egyrészt eredetileg is a könyv része volt, másrészt a mobi korlátozott képességei miatt magunk vagyunk kénytelenek képpel helyettesíteni egyes elemeket.
Ha a képeket a szöveggel együtt kapod, akkor neked, mint a PRC készítőjének kell dönteni, hogy a képek, grafikák vagy ábrák ténylegesen kellenek-e a PRC változatba. Általában elmondható, hogy a regény-illusztrációk feleslegesek, azok az ábrák, amelyekre a szövegben hivatkoznak, azok fontosak és megőrzendőek, a szöveget kiegészítő képek-fényképek pedig valamilyen megoldással megmaradhatnak, de az sem okoz problémát, ha töröljük. Például a Delfin-könyvek rajz-illusztrációi a törlendők közé tartoznak, a Dan Brown regények rajzai viszont fontos kiegészítői a szövegnek, ezeknek maradniuk kell, és végül a Hobbit szövegkritikai kiadásának hatalmas képanyaga akár maradhatna is, de mivel se a regény se a kommentárok nem csorbulnak az eltávolításukkal, így a kisebb fájlméret miatt ki lehet szedni.
Áttérve a pluszban berakott képekre, ezek egyik alkalmazásával már az előzőekben találkoztunk a betűket helyettesítő kép esetében. Mivel a mobi PRC erőssége a szöveg szabad áttördelése, ezért amikor a pontos szövegkép megtartása fontos, akkor választhatjuk az adott rész képként való beillesztését. Ilyen esetek lehetnek a bonyolultabb képletek, a nagyméretű táblázatok és az olyan extra szövegblokkok, amelynél fontos a kinézet, mint például a Monte Cristo grófjá-ban szereplő félbetépett levél. Hasonlóan a képként történő beillesztés a járható út, ha a szövegrész betűtípusát is meg kell őrizni, mondjuk gótbetűs szavaknál vagy kézírásos leveleknél (bár ez utóbbiaknál figyeljünk a mennyiségre, csak néhánysoros rövid leveleket kényelmes képváltozatból olvasni).
A saját képeknél értelemszerű, hogy fel kell azokat készíteni a PRC-re, de a szöveggel együtt érkezett eredeti képekre is mindig ráfér az alakítás, így azt javaslom, hogy a következőkben ismertetett lépéseken azok is essenek át, és az átalakított változatok kerüljenek vissza az előkészítés alatt álló DOC szövegbe, lecserélve az eredeti képeket.



1. A kép "beszerzése"

A szöveggel együtt kapott eredeti képek esetén nagyon egyszerű a képfájlok elkészítése. Természetesen nem javasolt a szövegszerkesztőből egyesével másol/beilleszt módon külön képekbe rakni az anyagot, egyrészt mert munkaigényes, másrészt pedig a művelet gyakran jár a kép ellenőrizetlen átkonvertálásával a háttérben. Ezzel szemben jó megoldás a képeket tartalmazó szövegfájl HTML-be mentése. Ekkor a szövegszerkesztő szabványos HTML fájlt készít az anyagból, és ez azt is jelenti, hogy a DOC/RTF formátumba beágyazott képadatokat is külön képfájlokba menti. Ha a szövegben átméretezett képek voltak, akkor gyakran két változatot is készít a konvertálás, egy eredeti felbontásút és egy átméretezett JPG fájlt, a döntés a miénk, hogy melyiket használjuk fel a PRC-ben. A HTML képei leggyakrabban a fájl mappájában megjelenő valami_elemei mappában image###.jpg fájlnévvel találhatóak, innen nyugodtan másold ki az eredeti nyersanyagod mellé, és miután a képek biztonságban vannak, akár le is törölheted az újonnan készült HTML-t (vele együtt törlődik a valami_elemei mappa is).

Áttérve a saját készítésű képekre, a speciális szövegrészekből pontosan ugyanúgy kell képváltozatot készíteni, ahogy az extra karakterek esetében megismertük. Most azonban nem csak egyetlen karaktert kell a Word üres lapjára írni, hanem mindazt a szöveget, képletet vagy táblázatot pontosan meg kell szerkeszteni, amit majd a képváltozaton látni szeretnénk. Amikor elégedett vagy az adott rész kinézetével, akkor a megfelelően nagyra kinagyított változatáról a korábban ismertetett módon készíts egy Irfanview képernyőmentést. Fontos a nagy méret a részletek miatt, hiszen a nagyból mindig lehet kicsit készíteni, viszont a "kockás" és "fűrészfogas" kisfelbontású képből csak a csodákra is képes Helyszínelők tudnak nagyfelbontásút varázsolni. Tehát ha a nagyfelbontás miatt a beállított anyag egy része lelóg a képernyőről, akkor a lekicsinyítés helyett inkább több darabban készíts róla felvételt.

A több darabos felvétel egy kicsit komolyabb munka, ezért érdemes részletesebben is végigvenni. Több darab esetén figyelj arra, hogy csak a függőleges és vízszintes gördítősávokkal mozdítsd el a képet két képernyőmentés között, a nagyítása semmiképpen ne változzon meg, és mindig legyen a két rész-kép között átfedő szakasz:
Ha megvannak a rész-képek, akkor a Gimp-el nyissál meg egy üres 96 dpi-s képet, amelynek a méretét válaszd akkorára, hogy a darabok kényelmesen elférjenek rajta:
Ezek után nyisd meg az első képernyőmentésedet, és a téglalap-kijelölés eszközzel másold be a hasznos részt a vágólapra. Visszaváltva az üres lapra, a Szerkesztés menü Beillesztés másként pontjában új rétegként rakd rá a képre:
Ugyanezt tedd meg a többi képernyőmentés kivágott hasznos területeivel. Végeredményként az új lapodon elkülönült rétegenként ott sorakoznak az összeillesztendő darabok. Válaszd ki az első darabot, és az Áthelyezés eszközzel húzd olyan pozícióba, hogy össze lehessen rakni a teljes képet anélkül, hogy a lapról lelógna a széle:
Keresd meg az Ablakok menüben a Rétegek dokkolható párbeszédablakát és nyisd ki.
Jelöld ki a listából a második képdarab rétegét, és az átlátszóságát a felső csúszkával állítsd 50%-osra.
Nagyítsál rá a két darab átfedő részére.
Az Áthelyezés eszközzel addig állítgasd a félig átlátszó második darabot, amíg a képen minden elmosódottság eltűnik és élessé válik a kinagyított részlet:
Ekkor a két képrészlet tökéletes fedésben van, így a második részlet átlátszóságát megszüntetheted a Rétegek párbeszédablakában, majd az Összeláncolás gombokkal a két réteget kösd egymáshoz.
Ha további képrészleteid vannak, akkor hasonló módon igazítsd azokat is egyesével a készülő teljes képhez, majd láncold hozzájuk. A végén összeáll az a nagyfelbontású kép, amit a monitor mérete miatt nem tudtál egyben lementeni a képernyőről. Ha a rétegek párbeszédablakában kikapcsoltad volna egyes darabok láthatóságát, akkor most kapcsold vissza. A Kép menüből válaszd a Látható rétegek összefésülése pontot, majd a végső összefésült réteget a képre illesztve végezd el a darabok összeragasztását.
A teljes képből kis ráhagyással jelöld ki a hasznos területet a téglalap kijelölési eszközzel, majd a korábban ismertetett másolás->létrehozás vágólapról módon készítsd el a végleges képfájlt.

2. A kép felkészítése

A mobi esetében a képektől viszonylag kis méretet és jó láthatóságot várunk, valamint a megkötések miatt a felkészítés feladata a 96dpi beállítása és a 64k fájlméretnél kisebbre alakítása. Általában egyszínű (fekete-fehér) illetve szürkeárnyalatos grafikákról van szó, így ez a nyersanyag jó példa a szöveggel együtt kapott képek minőségére:
Az általunk képernyőmentésből készített képek természetesen tisztábbak, így a felkészítési műveleteknek csak felbontás/képméret része vonatkozik rájuk.


Kezdjük először a szemcsés és fakó nyersanyag láthatóságának növelésével. Megfelelően megválasztott fényerő csökkentés+kontraszt emelés művelettel könnyen elérhető, hogy egységes fehér legyen a háttér, a vonalak pedig sötétebbek legyenek. Ehhez használd a Színek menü Fényerő-kontraszt funkcióját:
Az "Előkép" bekapcsolásával az eredeti képen folyamatosan figyelheted a beállítások hatását. A mintául szolgáló fekete fehér képünk esetén, a fényerő-kontraszt állítás után ezt kaptuk:
Ha a képen még marad felesleges dolog (például nem tűnt el teljesen a kötés árnyéka, vagy maszatok-pontok vannak a képben), akkor a Gimp eszköztárában található rajzeszközökkel (mintavevő, ecset, másolás-beillesztés stb.) érdemes megpróbálni javítani rajta:
A szemcsésség (származzon akár a szkennelt papír képéből, vagy JPG túl-tömörítésből) eltüntetése általában is hasznos lehet. Nemcsak a kép rendezettsége és láthatósága növekszik néha ezzel, de JPG kép mérete is csökken, hiszen nem mindegy, hogy az algoritmusnak zajos szemcsézettségre vagy nagy egyszínű felületekre kell tömörítést találnia.
Színes képek esetén természetesen már használhatatlan a fényerő-kontraszt trükk a képzaj, és ezen keresztül a képméret csökkentésére. A megfelelő megoldáshoz a különböző elmosás szűrőket kell használni, de csak óvatosan, hogy a szemcsézettség csökkenjen, de a kép élessége ne romoljon jelentősen. Ezekből több is rendelkezésre áll a Szűrők menüpont alatt:
Tulajdonképpen a szűrőkkel történő képmanipulálás hasonló adatvesztéses eljárás, mint amit a képtömörítők végeznek, csak itt te magad ellenőrizheted az adatvesztés, és az így nyert tömörítés látható hatását. A művelet persze hosszas próbálkozás igényel, hogy kevesebb pixeles információból ugyanazt a látványt előállítsd. Hasznos eszköz ehhez a Gimp Szelektív Gauss-elmosás szűrője, ami a zajos foltokból úgy állít elő egyszínű vagy sima színátmenetű felületeket, hogy közben azért a kép tartalmát is figyelembe veszi:
Minden felesleges rész, amit az eredeti képről le tudsz vágni, tovább csökkenti a PRC-be kerülő feljavított változatod méretét. Néha ehhez érdemes az ábrába komolyabban is belenyúlni. Amikor az ábrához tartozó elemek, feliratok nagyon távol vagy rossz pozícióba esnek a főtéma anyagától, akkor másolás-beillesztéssel javasolt áthelyezni az adott elemet. Ehhez először a téglalap-kijelölés eszközzel megfelelő ráhagyással rajzold körbe az áthelyezendő elemet.
A Másolás használata után Szerkesztés menü Beillesztés másként pontjával új rétegként rakd vissza a képre az adott elemet.
Az Áthelyezés eszközzel mozgasd el a visszamásolt elemet a végleges pozíciójába, ügyelve arra, hogy a körvonalai se látszódjanak majd a végleges képen az adott darabnak (emiatt csak egyszínű vagy egységes mintázatú háttér esetén használható a módszer!):
Ha a helyére került az adott elem, akkor a Réteg menü Összefésülés lefelé pontjával ragaszd rá a teljes képre az átmozgatott részletet:
Miután még megvan az eredeti pozícióban is a problémás elem, ha ez részben belelógna a körülvágott végleges képedbe, akkor javasolt a fenti eljáráshoz hasonló módon egy kimásolt üres háttér-részlettel lefedni.


Amikor a kép kinézetével elégedett vagy, akkor a téglalap kijelölés eszközzel, minimális ráhagyással vágd ki a képből a hasznos részét. A Fájl menü Létrehozás menüpontjával a vágólapról készíts belőle egy külön képet a szokásos módon.
A következő lépés legyen a kép pixeles méretének beállítása. A mobil eszközök néhányszáz pixeles kijelzővel rendelkeznek, így ha valami más dolog nem igényli a nagy méretet, akkor megfelelően kicsire lehet a képeket átméretezni. Hogy mit jelent a "megfelelően kicsi", egyrészt meghatározza, hogy a lekicsinyített kép 100%-os megjelenítésnél még felismerhető legyen a monitoron, másrészt illeszkedjen az átlagos betűméretű szövegbe. Ez utóbbit az eredeti DOC nyersanyagba 100%-os mérettel történő visszaillesztéssel ellenőrizheted, ha az így berakott 96 dpi-s kép arányos az A5-ös lapon lévő szöveghez, azaz nem túl kicsi és nem lóg le a lapról, akkor megfelelő a mérete. Az átméretezést és a dpi felbontás beállítását a Kép menü Kép átméretezése menüpontjánál megjelenő párbeszédablakkal végezheted el:
Első legyen a felbontás beállítása 96 dpi-re, majd add meg a választott méretet. Mivel alapból kötött a képarány (a láncszem jelzi), ezért elegendő csak az egyik oldal, például a vízszintes méretezésével foglalkozni, és a kép tartalmától függően 100 - 400 pixel értékűre beállítani próbálkozással. (Ha nem tetszik a végeredmény, akkor kötelezően a Szerkesztés menü Visszavonás funkcióját használd!)
A képfelkészítés utolsó lépéseként mentsd el a végleges változatot. Javaslom a JPG formátumot az egyszerűbb kezelése miatt. Ehhez először ellenőrizd a Kép menü Mód pontjában (vagy a GIMP ablak címsorában), hogy a kép RGB truecolor színsémájú-e, ha nem az, akkor állítsd át ilyenre:
A Fájl menü Mentés másként pontjával nyisd meg a mentés párbeszédablakát.
Fájlnévnek azt választasz, amit akarsz, nekem például bevált az egységes név a szövegbeli előfordulás sorrendjében sorszámozva. A kész képeket javaslom, hogy a DOC nyersanyag mellé rakjad, hogy együtt legyen minden anyag, ami a PRC-be kerül. A fájltípust az alsó kinyitható listából állítsd is át JPG-re, ha nem az lenne. A mentés gombra kattintva a JPG tömörítés beállítóablakát kapod:
Az előnézet bekapcsolásával ellenőrizheted a végleges fájlméretet és a végleges kép kinézetét. A tömörítés százalékos mértékének megadásával próbáld meg 64000 byte alá vinni ezt a méretet. Mivel a JPG a tömörítés erősítésénél egyre kásásabb képet eredményez, ezért javaslom, hogy a 80-85% alá ne állítsd a tömörítést, inkább lépj egyet vissza és az eredeti kép pixeles méretén vegyél visszább. (Kétdimenzióról lévén szó, az oldalméret változtatása négyzetesen hat a képméretre, például felére csökkentve az oldalhosszt, negyedére csökken a képméret!)


A felkészítés különleges esetét jelentik az olyan képek, amelyeken az apró részletek jó láthatósága-olvashatósága is fontos. Ilyenek például a térképek, amelyek eleve nagy képek, és az apróbetűs feliratok miatt a pixeles méretcsökkentés nem járható út, a JPG túltömörítés pedig az említett "kásásság" miatt okoz hasonlóan olvashatatlan végeredményt. Ha tehát nem csökkentheted a kép pixeles méretét, és így nem tudod 64000 byte alá tömöríteni, akkor javasolt a palettás formátumú GIF alkalmazása.
A GIF formátum nem a színkomponensek három adatát tárolja minden pixelnél, hanem egy táblázatot használ, amiben az összes alkalmazott szín fel van sorolva, és a pixeleknél csak a táblázatbeli sorszámra utal egyetlen adat. A JPG-hez mért méretkülönbség akkor növekszik számottevővé, ha a GIF színtáblázatának (palettájának) eredeti 256 színes méretét lecsökkentjük 32, 16 vagy 8 színre. Ezt fekete-fehér ábrák esetén gyakorlatilag büntetlenül megtehetjük, így lehetőséget kapunk pixelesen nem csökkenthető ábrák és térképek megfelelő méretbe konvertálására.
Első lépésként készítsél a kitisztított-kontrasztnövelt, eredeti méretű képedből egy szürkeskálás képet, hogy a GIF palettázás biztosan csak a szürkeárnyalatokkal dolgozzon:
Ha szükséges, akkor végezd el a kilógó feliratok áthelyezését, és ha lehetséges, akkor vágjál le a képről minden sallangot. Javaslom, hogy az így előállt képet tömörítetlen BMP formátumba mentsed el. Ezután még olvashatóság szintjéig csökkentsd le a kép pixeles méretét, majd a Kép menü Mód pontjában válaszd az Indexelt... módot. A megjelenő párbeszédablakban kezd a színszám korlátozását mondjuk 32 színnel optimalizált palettára:
A színszórást állítsd olyan típusúra, ami számodra megfelelő eredményt ad, de inkább nagy egyszínű felületeket eredményezzen, mint szórt képpontokkal való színközelítést. Ha valamit utólag módosítani szeretnél, akkor itt mindig a "Visszavonás"-t használd! A végeredményt mentsd el GIF formátumba:
Mivel a GIF esetében nincs lehetőséged a képméretet mentés előtt ellenőrizni, így a fájlkezelőben nézd meg, hogy mire jutottál a tömörítéssel:
Ha még további tömörítés kell a 64KB-hoz, akkor egyrészt a színpaletta csökkentésével (akár 4-6 színig), másrészt még egy nagyon kicsi méretcsökkentéssel próbálkozhatsz. Ehhez mindig kezd elölről az átalakítást a tömörítetlen BMP fájlból! Néhány ilyen kör megtétele után biztosan eléred az optimális palettaméret-képméret beállításokat, és az így készült képet használhatod fel a PRC-ben. A végeredmény sokszor így is csak a "nagyjából olvasható" kategóriába esik, viszont még mindig ez a legtöbb, amit a 64KB-ból ki lehet hozni:

3. A kép visszarakása a szövegbe

Az egyszerűség kedvéért (és hogy a DOC változat is teljes legyen) javasolt a felkészített képeket visszarakni a DOC szöveg megfelelő pozícióiba. Ehhez rakd a kurzort a kép helyére, vagy töröld ki a régi változatot, és a "Beszúrás" menüből használd a "Kép" pontot. A képfájl megkeresése után a Word az aktuális kurzorpozícióba beszúrja a képet:
Általában a beillesztés 100%-os mérettel történik, ha a kép így ráfér a lapra. Viszont nagyobb képek esetén a Word automatikusan átméretez, amit a képre jobbklikkel kattintva ellenőrizhetsz a "Méret" párbeszédablakban. Ha nem 100% a méret, akkor állítsd vissza, most nem számít, hogy így le fog lógni a lapról:
A Mobipocket nem tud csicsás körülfuttatásos képelrendezéseket használni. Kettő beállítás van (ami valójában egy): sor közben és külön sorban. Mindkét elrendezés a Word esetében a "Szöveggel egy sorba" módnak felel meg, csak a második esetben a képet önállóan egy üres sorba rakjuk. (Ez utóbbi esetben használhatsz a képre jobbra-középre-balra rendezést is). Tehát az alapértelmezettként "szöveggel egy sorba" beillesztett képen ne csinálj semmi körülfuttatást, szöveg elé vagy szöveg mögé rakást, azt ugyanis a mobi nem tudja értelmezni:
A sor közbe beillesztett képek alkalmasak például az idegen karakterek beszúrására, míg különsorba kerüljön minden egyéb kép, ábra vagy grafika, szükség esetén a hozzá tartozó képaláírással:

4. Utolsó módosítások a köztes HTML változatban

A HTML kódba egy <img...> taggel kerül be a képfájlra történő hivatkozás. Hogy pontosan mennyi kód tartozik a képhivatkozáshoz, az nagyban függ a HTML készítésének módjától:
Tehát ha a felkészített képekkel ellátott DOC változatot a korábban ismertetettek szerint MP Creatorral fordíttatod köztes HTML-be, majd a szkriptes pucolást is végrehajtod, akkor a képeidre a HTML-kódban ehhez hasonló minimális bejegyzés mutat: <img src="valami_elemei/image###.jpg"/> Ennyi az, amit egy képhivatkozásnak tartalmaznia kell egy Mobipocket PRC konvertáláshoz. Ha a HTML fájlt más úton készítetted el, akkor nyugodtan kézzel is kitörölhetsz minden szemetet, míg a fenti minimál-hivatkozást eléred.
Word DOC használata esetén a publikációs mappában a valami.html könyvszöveg mellett megjelenő valami_elemei mappa tartalmazza a szöveghez tartozó képeket abban a formában, ahogy a Creator majd a PRC-be berakja:
Nézd át ezt a fájllistát, hogy a DOC->HTML konverzió során nem-e történt egy automatikus átkonvertálás, vagy betömörítés. Általában ugyanazokat a képeket találod itt, mint amit a DOC elkészítéséhez felhasználtál. Viszont ha valamelyiket a konverzió áttömörített vagy GIF-ről JPG-re konvertált, akkor nyugodtan cseréld le a publikációs mappában szereplő változatot a felkészített eredetivel. Ami fontos egy ilyen cserénél, hogy a megváltozott fájlnevet a HTML megfelelő hivatkozásánál is írd át:
Mint minden HTML módosításnál, így most is erősen javasolt a végeredmény megtekintése egy böngészőprogramban, hogy ellenőrizd: a HTML változatban továbbra is megvan minden kép. Ha minden megfelelő, akkor (legalábbis a képek tekintetében) alkalmas a végleges PRC összeszerelésére a publikációs csomag HTML anyaga.
"Elminster"

PRC gyártás házilag 1.rész - Javaslatok
PRC gyártás házilag 2.rész - Szövegjavítás
PRC gyártás házilag 3.rész - .prc1 - Bevezető
PRC gyártás házilag 4.rész - .prc2 - Konvertálás Creator-ral
PRC gyártás házilag 5.rész - .prc3 - Tartalomjegyzék alapfokon
PRC gyártás házilag 6.rész - .prc4 - Tartalomjegyzék megoldások
PRC gyártás házilag 7.rész - .prc5 - Szövegformázás
PRC gyártás házilag 8.rész - .prc6 - HTML tisztítás
PRC gyártás házilag 9.rész - .prc7 - Karakterek és kódlapok
PRC gyártás házilag 10.rész - .prc8 - Képek kezelése
PRC gyártás házilag 11.rész - .prc9 - Linkek és jegyzetek

2 megjegyzés:

Unknown írta...

Fed up of dealing with deposit and withdrawal issues in Blockchain? Are you looking for the long-lasting and easy solution? You can reach the experts by dialing Blockchain customer care number 833-228-1682. The customer team provides out-of-the-box remedies to every issue faced by you. They provide accessible and easy to use solutions on the spot. They firmly believe in fixing user’s errors at any cost. They feel delighted in fixing your bugs and hitches.

Ashley Rosa írta...

Want to create 2fa and google authentication factors for privacy and security purposes. Despite the smooth and secure services, sometimes Coinbase get compromised and create troubles for the users. To get any kind of help and guidance at any time, you can always approach Coinbase phone number 877-209-3306 and discuss your issues with the A-rate professionals who have plethora of solutions and remedies to fix your issues in short duration of time. So, contact them as per your convenience.