Üzemeltető: Blogger.
2011. február 3., csütörtök

postheadericon PRC készítés házilag 4.rész - .prc2 - Konvertálás Creator-ral

PRC készítés 2.

Konvertálás Creator-ral

Mielőtt a trükkösebb részekbe belevágnánk, itt egy rövid, általános útmutató következik a PRC konvertálás megvalósításáról a Mobipocket Creator-ral.

A MP Creator a következő ablakkal fogad indítás után:
Mindenki ismerkedjen meg a különböző lehetőségekkel. A fő ablakrész bal oldalán előre definiált üres dokumentum-típusokat találunk, de valójában egyiket sem fogjuk használni. Jobb oldalon van a fontos rész, az import lehetőségek listája (amiből a PDF felejtős). Most viszont első lépésként válasszuk a felső ikonsorból a beállításokat (Settings)! Ezt az ablakot kapjuk:
Bal oldalon a publikációk alapbeállításai találhatóak (később én is "publikációnak" fogom nevezni az egy PRC gyártásához szükséges beállításokat és fájlok csoportját). Felülről lefelé a legfontosabbal kezdődik, azzal a munka-mappával, ahol minden egyes PRC publikáció anyagát gyűjti a program. Ezt javaslom úgy beállítani, hogy a későbbi munka során sokszor fogjuk ezt a mappát felkeresni és a fájlokon külön műveleteket végezni. A munka-mappa után beállítható az alapértelmezett nyelv (azt hiszem ez értelemszerűen "Hungarian" lesz mindenkinél), és az a kódlap, amellyel a PRC fájlok készülnek. Mivel az ékezetes karaktereink egy része elég egyedi, ezért javasolt a nemzetközi betűkészletet tartalmazó UTF8 beállítást meghagyni. A lista alján tegyünk egy pipát a Copy elé, ezzel arra utasítjuk a Creatort, hogy az egy publikációhoz szükséges, de a winchesteren elszórva tárolt fájlokat minden esetben az munka-mappába másolja össze. A dolog úgy működik, hogy minden publikáció automatikusan kap itt egy saját almappát, és minden fájl, ami a PRC összeállításához kell, ebbe az almappába kerül.
A jobb oldali lista azokat a külső segédprogramokat sorolja fel, amelyek egyes Creator-ból is elérhető funkciókhoz rendelhetőek. A legfontosabb közülük a HTML szerkesztő program, hiszen egy-egy módosítás vagy végső hibajavítás során gyakran fogunk a Creator programból indítva a HTML fájlokba belejavítani. A képen az alapértelmezett beállításokat láthatjátok, ugyanis én tökéletesen elegendőnek tartottam a HTML anyagok szerkesztéséhez a Jegyzettömb programot. Akinek viszont ez kevés, az itt adhatja meg a kedvenc programjainak indítási utasításait, így egy-egy Creatorból kezdeményezett akció során azok a programok fognak indulni, amelyeket te megszoktál a használatuk során.

Most, hogy igényeinknek megfelelőre szabtuk a Creator működését, kezdhetjük a bekonvertálást.
A nyitó ablakon válasszuk az MS Word importot, ami tulajdonképpen DOC fájlok használatát jelenti.
A következő ablak egyrészt a fájl pontos helyének és a beolvasás nyelvi beállításának megadására szolgál, de itt történik a DOC nyersanyagunk átkonvertálása is HTML formátumba:
Ha a "Browse" segítségével megtaláltuk a DOC fájlt, máris nyomhatjuk az "Import"-ot, hiszen a többi beállítás már készen jön a Creator alapbeállításaiból (nekem legalábbis még egyszer sem kellett az alsó három mezőt bolygatnom.)
Az, hogy a DOC fájlból a Creator-ral készüljön a HTML változat nem olyan egyértelmű dolog, hiszen a Word is képes HTML-be menteni. Akkor miért nem jó az a HTML fájl, mint PRC nyersanyag?
A kérdés jogos, és figyelembe véve, hogy a Word milyen irdatlan mennyiségű töltelék formázással tömi tele a HTML kódot, itt a válasz:
A Creator egy kicsit másként dolgozza fel a DOC anyagot, mint a Word. A konvertálás végefelé a Creator képes egy nagy halom teljesen felesleges Word "tölteléket" kiszedni a HTML fájlból. Ezt akkor végzi, amikor egy pillanatra felvillan a "Cleaning..." felirat. Ez a kis extra funkció az, ami miatt a DOC nyersanyag bekonvertálását mindig a Creator-ral javasolt végezni.
Amikor a HTML konvertálás befejeződött, egy új ablakot kapunk a Creator-ban:
Ismerkedjen meg mindenki az ablak felépítésével, mert sokat fogjuk látni.
A jobboldali fehér mező a publikációba felvett fájlok listája. Most speciel csak az a HTML fájl van itt, amit a DOC-ból készíttettünk. Bal oldalon felül vannak a publikációnak (és magának a PRC-nek) a beállításait szolgáló funkciók, ez alatt pedig egy kis legördülő lista a fájlokkal kapcsolatos műveletekből. Most csak az "Add..." látszik, amellyel újabb fájlokat lehet a publikációhoz hozzácsapni. Ha a jobb oldali fájl listában kiválasztasz egy elemet, akkor itt jelenik meg annak a fájlnak a sorrendbeli mozgatására vagy éppen törlésére szolgáló utasítás.
A felső ikonsorban is van néhány funkció. A "Save" az aktuális publikáció állapotát menti el egy OPF kiterjesztésű fájlba, amelyekből az "Open" segítségével lehet egy másik munkát visszatölteni, a "Build" pedig gyárt egy PRC-t az éppen érvényes publikációs beállítások alapján. A "Deploy" felejtős, az a hivatalos fizetős weboldalra való feltöltést végezné, de mi oda se fogunk szagolni...
Mindenki figyeljen arra, hogy ha a publikációs fájlok listájában kijelöl egy elemet, akkor a "Home" ikontól balra megjelenik néhány szöveges menüpont is. Itt van például a HTML fájlok böngészős megjelenítésének indítása, vagy pedig a belejavítás, amit a Settings-nél beállított segédprogram indításával abszolvál a Creator.

Most tartunk egy kis kitérőt, és felkeressük azt a publikációs mappát, amit a DOC fájlunk importálása hozott létre. A Creator amellett, hogy a DOC-ból egy tisztított HTML-t készített, a DOC fájlnevével egyező mappát is létrehozott a Settings-nél beállított munka-mappán belül. A publikációs mappa elnevezése automatikusan történik, és ez ad egy kis hibalehetőségre okot: ha a DOC fájlneve ékezetes karaktert tartalmaz, akkor a belőle generált mappanév automatikusan kap egy számokból-betűkből álló kódot is. Ezt a csúfságot elkerülendő, érdemes a DOC fájlt ékezetmentes névvel ellátni.
Egy fájlkezelővel nyugodtan keressük meg a publikációs csomagunk új mappáját, és ott fogjuk találni azt a HTML fájlt, ami a Creator listájában is szerepel. Ha a fájlkezelőt nem zárjuk be, de visszalépve a Creator-ba, rákattintunk a "Save" ikonra, akkor a publikációs mappában a HTML fájl mellett megjelenik egy OPF fájl is. Ez tartalmazza azokat a beállításokat, amelyeket eddig a Creator-ral a publikáción elvégeztünk. Ha a munkát felfüggeszted, akkor később ezt az OPF-et megnyitva folytathatod a PRC összeállítását.

A DOC sikeres beimportálása után most már van a szövegből egy HTML változatunk. Gyakorlatilag a bekonvertálás folyamatában ezen a ponton van lehetőség a később részletezett beavatkozások végrehajtására. De mi most ezt átlépjük, és folytatjuk a PRC beállításainak sorát...
A következő lépés a címlapkép megadása a "Cover Image" menüponttal:
Kattintsunk az "Add..." gombra és a következő ablak felső sorában adjuk meg a képfájl helyét:
Ha a megfelelő címlapkép jelent meg, akkor ne feledkezzünk el az Update használatáról, hiszen a beállítások csak ezután válnak érvényessé. A címlapkép esetében máris megvizsgálhatjuk a publikációs fájlok összemásolásának működését, hiszen újra belépve a címlap menüpontra, a felső sorban már a PRC anyagunk publikációs mappájában csücsülő címlap elérési útját látjuk, mivel a Creator odamásolta.

Következő a beállítandók sorában a tartalomjegyzék, ami a "Table of Contents" menüpontnál érhető el. Ha nincs a publikációban még tartalomjegyzék, akkor először csak egy "Add..." gomb jelenik meg:
majd a tényleges beállításokhoz az alábbi ablakot kapjuk:
Mivel a tartalomjegyzék generálása egy későbbi részletes leírás témája, itt csak vázlatosan írom le a műveleteket. Először a "Table of Contents" helyett adjunk rendes nevet a tartalomjegyzéknek a felső "Title" sorban. A három rendelkezésre álló tartalomjegyzék szinthez írjuk be a rész- és fejezetcímek egyedi HTML-kód azonosítóit, annyi szintet kitöltve, ahányra szükség van a tartalomjegyzékünkben. Végül az Update-tel érvényesítsük a beállításokat.
Ekkor a publikáció fájl listájában megjelenik egy újabb bejegyzés, ami a tartalomjegyzék fájljára utal:
A mobi egy mbp_toc.html fájlban tárolja a tartalomjegyzéket a főszöveghez, amit természetesen a publikációs mappába készít el. Jelöljük most ki a tartalom listaelemét, majd a bal oldali műveletsor "Move down" parancsával rakjuk a tartalomjegyzék fájlját a lista végére, ami egyben a PRC fájl végét is jelenti.
A tartalomjegyzékhez az ikonsor mellett két szöveges művelet tartozik. A "Properties" gyakorlatilag ugyanazt a beállítóablakot hozza fel, amit a bal oldali menüből is elérhetünk. A "Prewiev..." viszont hasznos dolog, hiszen egy böngészős ablakban ellenőrizhetjük vele, hogy a tartalomjegyzék beállításai olyanok-e, mint amit terveztünk:
Ha valami furcsaságot, vagy hibát észlelünk, akkor vagy a tartalomjegyzék beállító ablakában kell módosítanunk a dolgokat, vagy pedig a könyvszöveg HTML változatába kell belejavítani. Fontos, hogy minden tartalomjegyzéket érintő HTML javítás után meg kell nyitni a "Table of Contents" ablakát és egy Update-el frissíteni kell az mbp_toc.html fájl tartalmát is.

Most egy ugrással előrevesszük a PRC beállítások legutolsóját, a "Guide" funkciót. Ez a hozzá tartozó ablak:
A tartalomjegyzék beállítása után itt automatikusan megjelenik egy TOC típusú elem. Valójában több különböző elemet lehet itt felvenni egy listába, amelyek aztán az olvasóprogramok navigáció menüpontjában jelennek meg, és ahogy a megnevezés utal rá, arra fognak szolgálni, hogy a PRC fájlon belül adott pontokra ugorhasson az olvasó. A tartalomjegyzék az egyik alapeleme ennek a navigációs listának, és az igazat megvallva sokkal több guide-elemmel nem is fogunk találkozni, maximum a kísérletező kedvűek próbálkozhatnak. A tartalomjegyzék tehát automatikusan bekerül ebbe a listába, amikor a Creator-ra bízzuk a generálását. Ha viszont magunk gyártunk tartalomjegyzék-fájlt, akkor azt majd itt kell felvenni a guide-listába, hasonlóan ahhoz, ahogy most a generált változat látszik. Alapszinten ennyit elegendő tudni a "Guide" menüről: itt ellenőrizheted, hogy a generált tartalomjegyzék fel lett-e véve a navigációs pontok közé.

Egy teljesen hanyagolt menüpont következik, a "Book settings". Ez az ablaka, és valójában csak egyetlen paramétert érdemes az átlagos regényeknél beállítani:
A "General settings" részen vétek elállítani a karakterkódolást az UTF8-ról, a PRC-nk ugyebár nem lesz szótár (dictionary), és az "Advanced..." részben sincs minket érintő beállítás. Marad egyedül a könyv típusának a megadása, ami végigböngészve a legördülő listát, "eBook" lesz, mivel a többi lehetőség nem igazán alkalmas. Tehát könyvtípus: eBook, Update, és kész is van ez a beállítás.

És most jöhet a legfontosabb falat: a PRC katalogizálásához elengedhetetlenül szükséges adatok (metadata) megadása. Egy hosszú listát kapunk a beállításokhoz:
Menjünk sorba azokon az elemeken, amelyek kitöltése fontos (a többi vagy fakultatív, vagy pedig a pénzes árusítóhelyeken történő megjelenéshez szükségesek).
1. Nyissuk meg a "Metadata" menüponttal a beállítóablakot.
2. Írjuk be a könyv címét, megfelelően kis és nagybetűkkel, magyar helyesírás szerinti ékezetekkel, és ha van akkor mehetnek a vesszők, kérdő- és felkiáltójelek is. Egyszóval: ezt itt nem egy fájlnév mindenféle korlátozásokkal, hanem ide kerül a regény valódi címe.
3. Adjuk meg a szerzőt. Mindig előre kerüljön a vezetéknév, ami a magyarban nem gond, a külföldi írók esetén viszont a név felcserélését jelenti, így a két elem közé kell egy vesszőt, mint ahogy a jobb oldalon írt kis útmutató jelzi.
4. Ide írhatod a nickedet, ha vállalod a munkádat legalább egy netes azonosító erejéig.
5. A könyv nyelvének megadása. Csak az olvasóprogramokban végrehajtható szűrések egyik paramétere, magára a szövegre nincs semmi befolyással. Azért persze a félreértések elkerülésére magyar könyvek esetén legyen itt is "Hungarian" beállítva.
6. A könyv témája vagy zsánere. Találni kell valami közeli besorolást, bár esetenként elég nehéz, de végül is mindig ott van a "General fiction" kategória. Én most nem sorolom fel a legördülőmenüből választható kategóriák magyar fordítását, mindenki fordítgassa le magának, mondjuk egy netes szótárral.
7. Ide szoktam bemásolni a könyv ismertetőjét vagy fülszövegét. Az ablak ugyan tud egy sor formázást is használni, de a MP Reader (ami végül megjeleníti ezeket az ismertetőket) rá se bagózik a formázásokra, úgyhogy szimpla text bemásolása is tökéletes megoldást ad.
8. Automatikusan a "Cover..." menüpontnál beállított címlapkép lesz a könyv katalógusbeli címlapképe is. Azonban ez nem kötelező. Ha a Reader "könyvespolcán" másik címlapot szeretnél megjeleníteni, mint ami a PRC elejébe lesz befordítva, akkor itt keresheted meg a képfájlt a "Browse"-al. Ha viszont mégis meggondolod magad, akkor használd az "embedded cover" nyomógombot, és azonnal visszaáll az alapállapot, azaz a PRC-be megadott borító lesz a katalógus-borító is.
9. Ha mindent beállítottál, akkor az Update-el mentheted el. Ugyanezt használd minden esetben, ha később visszatérsz egy-egy hibás adatot javítani, ugyanis Update nélkül, mintha nem is csináltál volna semmit, ugyanazt kapod, ami a "javítás" előtt volt.

Ezzel eljutottunk a szükséges beállítások végére. Jöhet a PRC elkészítése:
Használjuk a "Build" ikont! Ekkor a következő ablakot kapjuk:
A tömörítési beállításoknál válaszd a "Standard"-et, ez kisebb méretű fájlt ad, viszont a kezelési sebessége sem túlságosan lassul le. A kódolási beállításoknál az első kettő opció a javasolt. A negyedik (DRM) csakis a Mobipocket fizetős rendszerébe történő feltöltéskor használható, a jelszavas védelem meg általában felesleges, hiszen azért készítjük a PRC-t, hogy mások is elolvashassák.
Szerencsére a program megjegyzi az utolsó beállításokat, úgyhogy az ismételt konvertálásoknál ezen a lapon csak a "Build"-et kell nyomkodni, ami természetesen elindítja a PRC fájl "összeszerelését.
Az eredmény ablaka:
Alul középen először ellenőrizzük, hogy a konvertálás hiba nélkül lezajlott-e. Ha van valami gond, akkor a "build details" gombbal előhívható a konvertálás naplófájlja, amiből kiderülhet a probléma oka. A képen egy figyelmeztetést látunk, ugyanis a 800 pixelnél alacsonyabb borítóképeket a Creator túl kicsinek tartja (gondolom az e-inkes olvasók képernyőméretéből kiindulva).
Ha minden megfelelő volt a konvertálással, akkor a felső listából a MP Reader-t kiválasztva azonnal ellenőrizhetjük a kész anyagot a PC-s olvasóval.
Az elindult Reader-ben lapozzunk bele a könyvbe, próbáljuk ki a tartalomjegyzéket és a linkeket, valamint ellenőrizzük a szövegképet, például az egyes elemek igazítását vagy a szövegrészek közötti szünetek méretét.
Ha valamin mégis állítani kell látva a végeredményt, akkor visszatérve a Creator-ba, a "Files" ikonnal, vagy a bal oldali menüponttal kérjük le a publikációs fájl-listát és a problémás elemet kijelölve válasszuk az "Edit w HTML editor" műveletet.
A HTML fájl megnyitásával induló szerkesztőprogramban pedig javítsuk ki a HTML kódot, az adott program lehetőségei szerint. Ha a módosítás megvan, akkor jöhet egy újabb "Build" majd pedig az új PRC változat ellenőrzése.

A PRC fájl ilyesfajta csinosítása és készre csiszolása már mindenki szépérzékére van bízva, maga a PRC készítés folyamata viszont gyakorlatilag itt véget ért.
"Elminster"

PRC gyártás házilag 1.rész - Javaslatok
PRC gyártás házilag 2.rész - Szövegjavítás
PRC gyártás házilag 3.rész - .prc1 - Bevezető
PRC gyártás házilag 4.rész - .prc2 - Konvertálás Creator-ral
PRC gyártás házilag 5.rész - .prc3 - Tartalomjegyzék alapfokon
PRC gyártás házilag 6.rész - .prc4 - Tartalomjegyzék megoldások
PRC gyártás házilag 7.rész - .prc5 - Szövegformázás
PRC gyártás házilag 8.rész - .prc6 - HTML tisztítás
PRC gyártás házilag 9.rész - .prc7 - Karakterek és kódlapok
PRC gyártás házilag 10.rész - .prc8 - Képek kezelése
PRC gyártás házilag 11.rész - .prc9 - Linkek és jegyzetek

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Elminster!
Nagyon köszönöm ezt a hatalmas munkát, amit elvégeztél, hogy ezt leírtad. Én sokat tanulok belőle!
Most vette egy Kindle DX-t, nagyon hasznos számomra.
Ferenc

S. Hercegfi írta...

Szia Ferenc!

Nagyon sokat köszönhetünk Elminster munkájának.
Tényleg sokat lehet tanulni belőle és igényes munkát lehet csinálni így.
Gratulálok a DX-hez!

Névtelen írta...

Szia, nekem lenne egy problémám: pár könyvet átkonvertáltam, a címük tartalmazott ékezetes karaktereket, így nekem is csúnya lett a nevük. számok betűk és alsóvonal stb jelennek meg a címekben! Manuálisan átírtam őket windosban de sajnos a kindle menüjében ugyanazok a nevek maradtak! Erre csak az a megoldás ,hogy hagyjam ki az ékezeteket? Mert van pár prc-m ami ékezetes de nem tartalmazza ezeket a hibákat!

Névtelen írta...

köszönöm szépen az infókat, tanultam a prc-ről.

S. Hercegfi írta...

Szia,

Bocsánat, hogy nem válaszoltam.
Nyaralni volunk és csak tegnap érkztünk haza.
Ha még aktuális a kérdésed akkor írj és megpróbálunk megoldást találni.

Üdv

Névtelen írta...

Az a nagy problémám, hogy a Mobipocket Creatorom
nem működik, furcsán jelennek meg az úgynevezett ikonok mert rájuk kattintva nem történik semmi, és a megjelenő ablak sem úgy néz ki amikor megnyitom a programot, mint ahogy kéne a hivatalos oldala szerint, mivel teljesen hiányos... Mi lehet az oka?