Üzemeltető: Blogger.
2011. február 3., csütörtök

postheadericon PRC készítés házilag 5.rész - .prc3 - Tartalomjegyzék alapfokon

PRC készítés 3.

Tartalomjegyzék alapfokon

A mobi PRC készítés egyik legtöbbet kérdezett témája a tartalomjegyzék készítése, pedig gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint a szövegszerkesztők automatikus tartalomjegyzék generálója: meg kell valahogy jelölni a címsorokat, a program meg kigyűjti ezeket. (Persze az átlag autodidakta szövegszerkesztő-használó évtizedek alatt jut esetleg arra a szintre, hogy efféle automatizmusokat kihasználjon.)

A mobi tartalomjegyzék-generátoránál (Table of Content, a továbbiakban TOC) is alapvető, hogy a funkciót végrehajtó program ráismerjen a könyvszövegben azokra a címsorokra, amelyek a tartalomjegyzékbe kerülnek. Vessünk egy pillantást a TOC-generátor párbeszédablakára!
Mint az angol szöveg is mondja, az ablak alsó felét egy szűrési információkat váró 3x3-as beviteli mező foglalja el. Vízszintesen három szint van: felülről lefelé az egyestől a hármasig. Függőlegesen a három oszlop három HTML paraméternek felel meg. Ez az a rendszer, amivel rá lehet venni a programot, hogy találja meg és válogassa ki a címsorokat, majd gyártson egy olyan tartalomjegyzéket, amely kapcsolatban áll a főszöveg címsor-pozícióival.

A három szint a tartalomjegyzék logikai felépítésének szintjet jelenti. Aki már látott egy komolyabb tankönyvet az tudja miről van szó:
Tehát az első szint a nagyobb összefoglaló részeké. A második a részeket tagoló kisebb fejezeteké. A harmadik pedig a fejezeten belüli tagolásoké, ha ugyan vannak ilyenek. Bár most én nevet adtam az egyes szinteknek, a gyakorlati használatban változó, hogy mi kerül a tartalomjegyzék konkrét szintjeire. Ha nagyon elaprózott a legbelső szint és így sok tartalomjegyzék-bejegyzést okozna, meg egyébként is több szinted van háromnál, akkor például választhatod a felsőbb szinteket tartalomjegyzékbe és kihagyhatod a legalsót. De elképzelhető fordított eset is, ha például a legfelső szintet csak két "Könyv" tagolás képviseli, de miatta kimaradna a tényleg fontos alsó fejezet-szint a három lehetőségből, akkor érdemesebb a legfelső szintet kihagyni a tartalomjegyzék generálásból.
Szerencsére a regények esetében ritka a két szintnél mélyebb fejezet-tagolás.

A TOC generátor beviteli mezőinek oszlop tagolása már trükkösebb dolog.
Ismert, hogy a mobi PRC valójában egy speciálisan csomagolt HTML szöveg. A tartalomjegyzék éppen ezt használja ki, tehát hogy az olvasnivaló szöveg mellett a fájlban mindig van valami szabványos html kód (html-tag). Ha ez a kód egyedi, csak a címsorokra jellemző, akkor nyer ügyünk van, hiszen ez alapján a TOC generátor megtalálja a HTML szövegben ezeket a címsorokat.
Így néz ki egy átlagosan "felszerelt" html-tag:
Tehát ami a < jel után van, az a html-tag neve (tag name), majd a kisebb-nagyobb jelekkel zárt részben tulajdonságok (attribute) és hozzájuk rendelt értékek (value) párosai sorakoznak. Egy tag-ben több tulajdonság lehet beállítva, de akár egyetlen egy sem, ilyenkor a tag-et maga a neve képviseli csak. Hogy melyik html-tag típushoz szabványosan milyen tulajdonságokat lehet rendelni, az a neten millió helyen található html-szerkesztési útmutatókból megtudható. Nekünk most csak azért fontos a dolog, hogy lássuk, mit kér tőlünk a TOC-generátor.
A fenti példából tehát a TOC generátor egy tartalomjegyzék-szint sorába balról-jobbra az alábbiakat kellene beírni:
Tag name - h4
Attribute - height
Value - 15
Vagy választhattuk volna az "id" tulajdonságot is az értékével, de mint később látni fogjuk, a TOC készítéshez bőven elegendő lesz a tag-névvel dolgozni.

A tartalomjegyzék készítés érdemi részéhez érkeztünk. Ha elérjük azt, hogy a PRC készítéskor automatikusan gyártott HTML fájlban a tartalomjegyzékes címsorok egyedi tag-ekkel rendelkezzenek, akkor ezeknek a tag-eknek a paramétereit meg tudjuk adni a TOC-generátornak.
Egyik lehetőség persze, hogy amikor a MPCreatorba beimportált szövegből elkészül a HTML fájl, akkor egy szerkesztővel (vagy a Windows Jegyzettömbjével) végigmegyünk az anyagon és egyedi azonosítókat írkálunk a címsorok elé. De minek szenvedjünk, ha van jobb megoldás is.
A Word DOC szerkezete és a HTML szabvány között van egy hasonlóság, ez pedig a címsorok kezelése. A Word szövegszerkesztő mindig tartalmaz előre generált, és így kitüntetett szerepű címsor stílusokat. Persze a Word-ben te is gyárthatsz stílusokat és még a kapott példányok kinézetét is átállíthatod, de amikor a fölös stílusok törlésére kerülne a sor, kibújik a szög a zsákból: a Word saját címsor stílusait nem fogod tudni törölni a stílusok párbeszédablakából. És ha már ilyen kitüntetett helyzetben vannak a címsor stílusok, akkor a HTML-be fordításkor is érdekes dolog történik velük: a Word címsorokból szabványos HTML címsorok lesznek!
A HTML szabvány a <h1>, <h2> stb. tag-eket használja a címsorok jelölésére. A Word-ben "Címsor1", "Címsor2" stb. előre generált stílusokat találsz az eszközsor stílus-legördülőlistájában. Mind méretre mind funkcióra egyenes összeföggés van a HTML és a Word címsor számozás között, azaz 1-től (ami a legfelső szint legnagyobb betűmérettel) 6-ig fokozatosan csökken a méret és így a címsor is az egyre mélyebben lévő részek címzésére használható.
A feladat tehát sokak számára már most világossá vált: a Word-ben a különböző szintű rész- és fejezetcímeket szépen be kell állítani egy-egy jól megválasztott címsor stílusra. A címsor stílusok aktuális kinézete most nem komolyan számít, de aki ad egy kicsit a munkájára az valószínűleg veszi a fáradságot, hogy a Word-ben is gusztusos kinézetű címsor-beállításokat készítsen (a metódus egy másik oktatás, vagy a próba-szerencse témája).
Első lépésként a legfontosabb a címsorozásba bevont szövegrészek logikai szintjeinek a megszámolása. Egy regényben, ami keződik az "1. fejezet"-től és tart a valahányadik fejezetig, egyetlen szinted van. Ha mondjuk a regény két "Rész"-re van bontva, mindkettőben valahány fejezettel, akkor már két címsor szintre lesz szükséged, egy a részeknek, egy pedig a fejezeteknek. És így tovább.
Ha megvan a szintek száma, akkor megfelelő címsor stílusokat kell beállítani minden azonos szintű címre. Példaként legyen az anyagunk olyan, hogy három "Könyv"-ből áll, minden könvy tartalmaz két "Rész"-t, és a részekben van egy-két tucat "Fejezet". Ekkor a javasolt metódus, hogy minden "Könyvcímet" állíts "Címsor3" stílusúra, az összes "Részcím" legyen "Címsor4", a fejezetcímeket pedig egytől egyig "Címsor5" stílusúra alakítsad. A tényleges művelet pedig: egérrel kijelölöd a címsorodat, az eszközsor legördülőlistájából kiválasztod a hozzá tartozó címsor stílust, elégedetten nyugtázod a címsor szedésének megváltozását és továbbpörgeted a szöveget a következő címsorra. Ha ezzel a műveletsorral végigértél a fájlon, akkor a regényszöveg Word-ös tartalomjegyzék felkészítése meg is történt.

Mielőtt továbbmennénk, egy kis magyarázat. A napi gyakorlatban hamar kiderült, hogy a címsorok Word-ben és HTML-ben is eléggé nagy karakterekkel íródnak az 1-2-3 szinteken, így az átlagos fejezetcímzéshez (hogy a papírkönyvhöz jobban hasonlítson) érdemesebb a címsorozás mélyebb részéről a 4-5-6 szintekről stílust választani. Ezért javasoljuk mindenhol, hogy egy tartalomjegyzék szint esetén használd a "Címsor4"-et, két szint esetén ehhez vedd hozzá a "Címsor5"-öt, és ha a fenti példához hasonlóan van olyan nagy osztás, mint a "Könyv", akkor az esetleg megkaphatja a "Címsor3"-at. És hogy a fel nem használt 1 és 2 szinttel mi legyen? Ha már elkezdted a szöveg címeit stílusozni, akkor ne hagyd ki a szerzőt és a regénycímet sem: a szerző neve kaphatja a "Címsor2"-őt (kisebb karakterű mint az első szint) és a regénycímnek marad a legnagyobb szedésű "Címsor1".

Ha minden rész- és fejezetcím a neki megfelelő címsor stílusban pompázik és az előzetes szövegfelkészítés egyéb munkáival is végeztél, akkor most importálhatod a DOC anyagot a MPCreator-ba. Ha az elkészült HTML fájlba a Jegyzettömbbel belekukkantasz, akkor valami ilyesmit találsz a rész- és fejezetcímek sorainál:
<h4 ..........>II. Rész</h4> vagy például <h5 .................>23. fejezet</h5>
Az, hogy mennyi attribútum van az egyes címsor tag-egben, nagyban függ attól, hogy miként dolgozod fel a DOC szöveget a majdani PRC nyersanyagául szolgáló HTML fájllá, ez viszont érinti a HTML-pucolás témakörét, ami egy másik leírás anyaga. Most csak annyit, hogy a szokásos Word-szeméttől megszabadított HTML fájlokban a címsor tag-ek is kevesebb elemet tartalmaznak. Itt nyer értelmet az, hogy nem számít a Word címsor stílusok kinézetének beállítása: a HTML kipucolása után ugyanis elvesznek ezek a paraméterek, de igazából ez nem is baj.
Visszatérve a HTML-ben látható címsor tag-ekre, megfigyelheted, hogy ha jól dolgoztál, akkor az attribútumoktól függetlenül egyedi tag-azonosítói vannak a tartalomjegyzékbe kerülő rész- és fejezetcímeknek. Maradva a korábbi háromszintű példánál, a köny elején találod a <h2...>-es szerzőt, a <h1...>-es regénycímet, majd a szövegben a könyv-, rész- és fejezetcímek ebben a rendben <h3...>, <h4...> és <h5...> tag-ekkel vannak jelölve kivétel nélkül mind. Tehát a szöveg pont úgy van kialakítva, ahogy a TOC-generátor megkívánja. Akkor jöhet a MPCreator tartalomjegyzék készítése!

A Creatorban már ott szerepel a könyvünk HTML-be fordított anyaga:
A bal oldali listából a Table of Contents menüt válaszd ki. Ezt kapod:
Természetesen kattints az "Add..." gombra a következő párbeszédablak megjelenítéséhez:
Haladjál felülről lefelé! Először a "Title" mezőbe írd be a kívánt magyar tartalomjegyzék címet. Ide bármit írhatsz, de gondolom te sem spilázod túl a dolgokat, úgyhogy elég a "Tartalom" is.
Szintenként a "Tag name" mezőbe írd be a könyved HTML változatában a címsoroknál lévő címsor-tag-ek neveit. A példánál maradva most elsőtől a harmadik szintig "h3", "h4" és "h5". De például, ha csak egy szinted van és azt a Címsor4-essel jelölted, akkor csak a "First level"-hez kell beírni, hogy "h4".
Ha mindent beállítottál, akkor az "Update" gombbal aktualizálhatod a TOC állapotát, ami most azt is jelenti, hogy a program frissen-ropogósan el is készíti a fájlt (később ide visszatérve, már a meglévő tartalomjegyzéket módosíthatod, ha szükséges.)
Visszatérve a fájlista nézetre ezt látod:
A megjelent "Table of Contents" nevű elem valójában egy mbp_toc.html nevű fájlt takar, ami pont ugyanott képződött, ahol a beimportált regényszöveged HTML anyaga is van. Ha kijelölöd a listából ezt az elemet, akkor balra megjelenik a vele végezhető műveletek listája, amiből a mozgatás ("Move") érdemel figyelmet, mert ezzel rakhatod a tartalomjegyzéket a regényszöveg mögé, vagy hozhatod eléje. (A fájlistában felülről lefelé a fájlok sorrendje megfelel a PRC-ben az elejétől a végéig történő összefűzésnek.). Még egy hasznos elem tűnik fel a tartalomjegyzék bejegyzésének kiválasztásakor, ez pedig a felső eszköz-sorban megjelenő "Preview..", amivel a végleges kinézetében ellenőrizheted a tartalomjegyzékedet. (Figyelem! Az itt megjelenő kék linkek még nem működnek a regényszöveggel, így azokra kattintgatni felesleges.)
Ha a megtekintés után valami gondod van a tartalomjegyzékkel, akkor egyrészt a bal oldali menű "Table of Contents" menüpontjával visszatérhetsz a TOC-generátor párbeszédablakához, de ha ez elégtelen a megoldáshoz, akkor bele kell javítanod a regény HTML fájljába. Ilyen eset lehet például, ha észreveszed a kész tartalomjegyzék listájában, hogy hiányzik egy fejezet, vagy egy részcím véletlenül fejezetcím szintjén szerepel. Ezeknél az eseteknél érdemes szimpla Jegyzettömbbel megnyitva a regény HTML-jét megkeresni a problémás részt és a címsor-tag-ekben javítani a dolgot pont aszerint a rendszer szerint, ahogy az a fájl konkrétan címsorozva lett. A regény HTML fájljának javítása és mentése után mindenképpen nyisd meg a TOC generátor lapját és végezz egy "Update"-et, hiszen a tartalomjegyzék fájl és a regényszöveg szoros kapcsolatban van, így ha változik a regény, akkor a kapcsolatot is aktualizálni kell!
"Elminster"

PRC gyártás házilag 1.rész - Javaslatok
PRC gyártás házilag 2.rész - Szövegjavítás
PRC gyártás házilag 3.rész - .prc1 - Bevezető
PRC gyártás házilag 4.rész - .prc2 - Konvertálás Creator-ral
PRC gyártás házilag 5.rész - .prc3 - Tartalomjegyzék alapfokon
PRC gyártás házilag 6.rész - .prc4 - Tartalomjegyzék megoldások
PRC gyártás házilag 7.rész - .prc5 - Szövegformázás
PRC gyártás házilag 8.rész - .prc6 - HTML tisztítás
PRC gyártás házilag 9.rész - .prc7 - Karakterek és kódlapok
PRC gyártás házilag 10.rész - .prc8 - Képek kezelése
PRC gyártás házilag 11.rész - .prc9 - Linkek és jegyzetek

1 megjegyzés:

pentem írta...

Szia!
Köszönöm a sok hasznos tanácsot. Egy kiegészítést hadd tegyek hozzá
Nem tudom jól érzékelem-e: a régi gépemen XP-n simán elég pl. h4-et beírni a tartalomjegyzék készítésnél.
A creator alapvetően nem windows7-hez készült.
Működik rajta, de a tartalomjegyzék készítésnél Mindig hibaüzenetet kaptam. Sokat kísérleteztem,mire rájöttem, itt KELL az attributum. Természetesen a HTML kódban is. pl egy align, vagy height.

Tehát, ha valakinek nem működik, próbáljátok meg ezt.

A teljes sort nem tudom ide beírni, mert ez a "cimke nem engedélyezett"
Margó