Üzemeltető: Blogger.
2011. február 3., csütörtök

postheadericon PRC készítés házilag 3.rész - .prc1 - Bevezető

PRC készítés 1.

Bevezető

Az elmúlt években megnőtt az érdeklődés a PRC formátum iránt. Persze a fő hajtóerő, hogy a Mobipocket Reader gyakorlatilag minden komolyabb hordozható eszközre létezik, és ahogy az emberek egyre modernebb kütyüket vesznek maguknak, a "PRC-képes" eszközök száma relatíve növekszik. Mivel mostanára elfogadottá vált a PRC formátum, érdemes valamilyen módon az időközben felhalmozott tapasztalatokat másokkal is megosztani. Azt nem tudom, hogy kis országunkban ki ért legjobban a PRC formátumhoz, de talán megbocsátjátok a szerénytelenséget, ha azt mondom, hogy az elmúlt 4-5 év alatt én is összegyűjtöttem annyi tapasztalatot, hogy valahol az első tízben legyek. Tehát a a további, témakörökre bontott ismertetőkben a saját tapasztalataimat és bevált trükkjeimet tervezem megosztani az érdeklődőkkel. Igyekszem majd elég részletesen magyarázni, azonban a trükkök nagy része így is "mélyvíz" lesz az átlag számítógép használónak, így csak javasolni tudom, hogy a PRC rejtelmeiben való elmerülést mindenki aktívan egészítse ki a szövegszerkesztők használatának gyakorlásával és a HTML szabvány minél alaposabb megismerésével.

Akkor vágjunk bele, egy kis összefoglaló alapismeretekkel!

A PRC formátum egy francia cég saját fejlesztésű szövegformátuma, amely nagyban támaszkodik az EPUB mögött álló Open E-book szövetség ajánlásaira, de ettől függetlenül nem azonos az EPUB-bal. A sok hasonlóság között az egyik legalapvetőbb, hogy a mobi PRC is a HTML illetve XHTML/XML formátumra alapul. Ezt a következőkben írt útmutatók és tippek miatt már itt az elején érdemes megemlíteni. Azaz bármilyen formátumban is van a szöveg induláskor, valójában a PRC gyártás első lépésében mindig egy HTML fájl (vagy fájlok) keletkezik, majd abból készül a végleges PRC.
Mivel HTML-XHTML a szabványos nyersanyag, ezért a PRC készítéshez ezek a formátumok lennének a legoptimálisabbak. Persze mindkét webes szabvány eléggé faramuci szerkesztésű ahhoz, hogy weboldalak összeállításán kívül ne legyen kényelmesen használható olyan nagytömegű szövegek szerkesztésére, mint a regények anyaga. Ez az oka, hogy gyakorlatilag senki nem készít közvetlenül HTML nyersanyagot a PRC bemenetéhez.

A PRC formátum egy olvasnivaló e-book formátum, azaz semmilyen módon nem támogatja a szöveg átalakítását. Ez két okból is érdemes fejben tartani. Egyrészt, aki dolgozik a szövegekkel, az ne tartsa a gyűjteményét PRC-ben, hiszen az a "végleges" alakjuk az e-booknak. Másrészt, ha számít nekünk, hogy a munkánk alapján hogyan ítélnek meg, akkor a PRC gyártás előtt már olyan nyersanyagot kell készítenünk, amely a "végleges" PRC formátumban is megállja a helyét és nem tartalmaz bicskanyitogató súlyú hibákat. A hibás PRC-t ugyanis senki nem tudja kijavítani, maximum csak bosszankodik a minőségén.

PRC-t készíteni többféle módon lehet. A legegyszerűbb módon, saját használatra hirtelen ötlet vezette bekonvertálásra a Mobipocket Desktop Reader alkalmas. Itt vagy a menüből kiválasztva a megfelelő formátum importját, vagy egyszerűen a Reader megnyitott ablakára rádobva a nyersanyagot kapunk egy PRC változatot az alapértelmezett könyvtár-mappában. A végeredmény olyan amilyen.
Ha viszont másokkal is meg szeretnénk osztani a munkánkat, javasolt egy kicsivel több figyelmet fordítani a PRC konvertálásra. Ekkor a Mobipocket Creator használata a megfelelő megoldás. Úgy vélem, hogy ez utóbbi módszer esetén a következő munka-sorrendet érdemes betartani:

1. A szöveg felkészítése minél hibamentesebb, egységes, letisztult és egyszerű(!) DOC nyersanyaggá Használandó programok: MS Word vagy OpenOffice, bár ez utóbbival azért lesznek problémák.

2. DOC importálása a MP Creator-ba. Használandó program természetesen a Mobipocket Creator. A DOC->HTML konvertálásra a Creator is a Word programot használja a háttérben, arról viszont nem tudok nyilatkozni, hogy miként működik vagy működik-e egyáltalán az importálás, ha a számítógépre nincs MS Word feltelepítve.

3. A létrejött HTML szöveg csinosítása és szükséges átalakításai. Használandó program egy HTML-szerkesztő, de a Windows Jegyzettömbje néha jobban beválik. Egy javasolt művelethez, nevesen a HTML kód kitakarításához vagy a vbs-szkript, vagy a HTML-Tidy illetve hasonló kód-optimalizáló program használata kell.

4. A PRC szükséges beállításainak elvégzése. Használandó program, itt is a MP Creator, de a címlap és a szövegközi képek kezeléséhez egy fotóretusáló program is javasolt.

5. A végleges(?) PRC konvertálása a MP Creator-ral. Ha a kész fájlt megnézve még további módosításokat tartasz szükségesnek, akkor a fenti műveletsorban néhány lépést visszalépve, már csak az utolsó lépéseket kell ismételned addig, míg a kívánt végeredményt el nem éred.
"Elminster"

PRC gyártás házilag 1.rész - Javaslatok
PRC gyártás házilag 2.rész - Szövegjavítás
PRC gyártás házilag 3.rész - .prc1 - Bevezető
PRC gyártás házilag 4.rész - .prc2 - Konvertálás Creator-ral
PRC gyártás házilag 5.rész - .prc3 - Tartalomjegyzék alapfokon
PRC gyártás házilag 6.rész - .prc4 - Tartalomjegyzék megoldások
PRC gyártás házilag 7.rész - .prc5 - Szövegformázás
PRC gyártás házilag 8.rész - .prc6 - HTML tisztítás
PRC gyártás házilag 9.rész - .prc7 - Karakterek és kódlapok
PRC gyártás házilag 10.rész - .prc8 - Képek kezelése
PRC gyártás házilag 11.rész - .prc9 - Linkek és jegyzetek

0 megjegyzés: